Tarinaa vuosien varrelta
Maanselän Etapin synty ja kehitys nykymuotoonsa on Airi ja Erkki Immosen idearikkauden ja pitkäjänteisyyden taidonnäyte.
80-luvulla he harjoittivat maataloutta omalla tilallaan, jonka lisäksi he molemmat kävivät ansiotöissä tilan ulkopuolella; Airi kokkina ja Erkki linja-auton kuljettajana.
1982 he ostivat nykyisen Maanselän Etapin alueen silloisen Lampela nimisen tilan lisämaaksi maatalouden tarpeisiin. Samaan aikaan kunta etsi levähdyspaikkaa UKK-reitin vaeltajille ja Airi ja Erkki saivat idean käyttää Lampelan tilan pientä päärakennusta vaeltajien palvelemiseen. Pieneen tupaan saatiin mahtumaan yöpymispaikat 14:lle yöpyjälle ja lisäksi ruokailutilat. Nimeksi muotoutui luontevasti Maanselän Etappi, sijaitsihan paikka Sotkamon Maanselässä ja toimi etappina UKK-reitin vaeltajille.
Ensimmäiset vaeltajat palveltiin vuonna 1983 ja saman vuonna rakennettiin pihasauna vaeltajien peseytymistiloiksi. Saunan takkahuoneeseen saatiin lisäksi yöpymispaikat 4:lle henkilölle.
Aika alkoi olla jo Airilla ja Erkillä kortilla maatilan hoidon, ansiotyön ja matkailijoiden palvelemisen kanssa. Varauksia yöpymisistä ja ruokapalveluista alkoi tulla tasaiseen tahtiin, joten ajatus omasta matkailuyrityksestä kypsyi pikkuhiljaa. Airi opiskeli Lahden ja Oulun yliopiston matkailuyrittäjille suunnatuilla kursseilla lähes kahden vuoden ajan vuosina 1983-86 matkailuyrityksen johtamista, markkinointia ja muita perusasioita pystyäkseen vastaamaan uusiin haasteisiin.
1986 matkailuyrityksen kehittäminen aloitettiin toden teolla. Ostettiin vanha rakennus (tupa) ja siirrettiin se hirsi hirreltä tilalle.
17.6.1987 pidettiin viralliset avajaiset tuvalle ja terassille. Matkailijoita alkoi käydä tasaiseen tahtiin ja erilaisia pitoja järjestettiin. Kaikessa rakentamisessa ja toiminnassa perusajatuksena on perinteiden vaaliminen. Esim. puut on kaadettu omalta tilalta ja isäntä rakensi jopa puurakenteisen sirkkelin itse, jolla sahattiin tarvittavia puita rakennuksiin. Myöhemmin sirkkeli muutettiin rautarakenteiseksi hydrauliikkasahaksi, joka on käytössä edelleen. Työt on tehty itse, isännän apuna on ollut oma poika, Jarmo, jonka puusepän koulutuksesta on ollut apua rakennusprojekteissa.
17.7.1988 pidettiin Etapin ensimmäiset kesäpäivät tuvassa ja terassilla. Juhlat olivat perinnepäivien nimellä ja ohjelmakustannuksiin ja järjestelyihin osallistui myös kunnan kulttuurilautakunta. Idean kesäjuhlista Airi oli saanut Ruotsin matkaltaan. Juhlat olivat menestys: 800 vierasta tutustui Maanselän Etapin toimintaan, perinnenäytöksiin ja sai maistella emännän suunnittelemia ja valmistamia ruokia.Kesäjuhlista onkin muodostunut jokavuotinen tapahtuma, jonka kävijämäärät liikkuvat vuosittain 500 - 1100 välillä. Juhlien suunnittelu ja järjestelyt ovat olleet ensimmäistä vuotta lukuunottamatta emännän käsialaa.
1989 valmistui grillikatos ilahduttamaan asiakkaita.
1992 valmistuivat ensimmäiset ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut loma-asunnot Peiponpesä ja Metsonmaja.
1994 valmistui Tikantupa. Kesämajoitusta varten on käytössä Pihamökki, Mummonmökki ja Metsämökki.
Leirikoululaisille ja muille matkailijoille haluttiin lisää näkemistä ja kokemista, joten 1996 valmistuivat lemmikkitupa ja kotieläinpiha.
1997-1998 Ostettiin vanha 1800-luvulta oleva hirsitalo ja siirrettiin ja kunnostettiin se pihapiiriin juhlatuvaksi.
1998-99 tehtiin pieni tekojärvi kaunistamaan pihapiiriä. Projekti oli isompi ja aikaavievempi kuin alunperin kuviteltiin mutta hyvin suunniteltuhan on melkein puoliksi tehty.
Tekojärven rantaan rakennettiin savu- ja puulämmitteinen sauna pukuhuone/oleskelutiloineen.
2004 Uusi sukupolvi nousee vanhempien rinnalle varmistamaan matkailuyrityksen jatkuvuuden; Airin ja Erkin poika Jarmo ottaa vetovastuun Etapista.
2005 on jälleen laajentumisen aikaa. Valtatien toiselle puolelle peruskorjattiin uusi majoitustila, Komula-nimisestä autiotilan rakennuksesta.
Parin vuosikymmenen aikana yrittäjien itsensä rakentama matkailuyritys palvelee nykyisin mittavaa määrää vakituisia asiakkaita ja valtatie 6:delta poikkeavia matkailijoita. Helppoa ei elämä ole aina ollut mutta antoisaa se on ollut joka päivä!
Tervetuloa Maanselän Etappiin niin kerromme lisää!